Traumaverwerking met therapie bij Psychologen Amersfoort

Er is iets heel ergs gebeurd

Een trauma begint met een indrukwekkende gebeurtenis. Iets wat je hebt meegemaakt of hebt gezien. Dat kan in het recente verleden zijn, maar ook heel lang geleden zijn. Denk aan een ongeluk, een mishandeling of het plotseling wegvallen van een dierbare. Iets wat je raakte / beschadigde in de kern van je zijn. We noemen iets een trauma als het een ingrijpende invloed op je leven heeft gehad.

Maar ik had er toch nooit last van?

De gebeurtenis lijkt verwerkt. Tenminste, je hebt er geen last van, je denkt er misschien zelfs nooit meer aan. Maar wat blijkt – de emotie van die gebeurtenis ligt ergens opgeslagen en kan ineens in volle hevigheid uitbarsten. Achteraf kun je misschien herkennen wat jouw trauma heeft ‘aangezet’, maar vaak blijft het onduidelijk.

Het trauma kom weer naar boven

En dan ben je ineens alle grip op je gevoelens en emoties kwijt. Je kunt het niet negeren, het laat je niet los, je krijgt nachtmerries, woedeaanvallen en verdriet. Som wordt er een toevlucht gezocht in verdovende middelen om je even beter te voelen, maar het trauma blijft onverwerkt je achtervolgen.

Het lichaam geeft je signalen, je moet dan denken aan dat je meer stress voelt in je lijf. Je lichaam maakt een stresshormoon aan waardoor je lijf de hele tijd een actieve status aanhoudt. Dit kost energie en maakt je moe.

Een trauma is goed te behandelen

Gelukkig is een trauma goed te behandelen en kun je met verschillende therapievormen het verwerken. Vaktherapie kan  gebruikt worden, je gaat dan vooral iets doen, denk aan bewegen, muiek maken, of meer beeldend aan het werk. Vaktherapie is een middel om verandering in gang te zetten.Wat ook veel gebruikt wordt is NET (Narratieve Exposure Therapie), door alles te beschrijven, ook de fijne dingen in jou leven, geven we alles een plek.

Traumaverwerking met EMDR

De meest gebruikte en een heel effectieve manier voor het verwerken van een trauma is EMDR wat staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. In deze therapie wordt je tijdens het vertellen over je trauma je aandacht afgeleid, door het met je ogen volgen van een beweging. Doordat de hersens zijn afgeleid door deze ‘taak’ verminderd de emotionele lading van het trauma telkens meer. Zo krijgt het trauma een plek en wordt het verwerkt.

Test jezelf op een trauma
Je kunt een gratis test doen op de website van Psychologen Nederland. Je krijgt gelijk de uitslag en advies wat je kunt doen.

Contact Psycholoog Amersfoort

Wil je meer weten over traumaverwerking, de mogelijkheden bij Psycholoog Amersfoort, of heb je een specifieke vraag over een psychische klacht, of behandelaar?  Bel ons op 033-2022036 voor informatie of een afspraak. Je kan ook een of bericht sturen naar Psycholoog Amersfoort, t.a.v. betreffende behandelaar.