Laat je angstklachten behandelen bij Psychologen Amersfoort

Handige Angst

Bang zijn is goed. Het zorgt ervoor dat je wegrent als je in een gevaarlijke situatie terecht komt. Het ‘zet je op scherp’ als je iets moet doen waarvoor je focus en concentratie nodig hebt. Dat is handige angst.

Onhandige Angst

Dat is jouw angst. Die is niet nuttig of handig. Die helpt je niet bij iets moeilijks. Sterker nog, jouw angst zit je in de weg. Je doet sommige dingen niet. Je bent er vriendschappen door verloren, misschien ook werk.

Je bent niet bang, je bent BANG! Het is wie je bent, onderdeel van jou.

Angstklachten: in alle soorten en maten

Je hebt heel veel verschillende soorten angsten. Te veel om hier allemaal op te noemen. En dat doe ik ook liever niet, want al die angsten steken hetzelfde in elkaar.

Je bent bang. De hele tijd. Dat kan een heel gerichte angst zijn, voor viezigheid bijvoorbeeld, of voor hoogtes. Maar het kan ook een algemeen bang gevoel zijn. Soms gaat angst gepaard met dwanghandelingen of -gedachten; als het ware om de angst te bezweren.

Waarschijnlijk weet je wel dat jouw angst niet ‘reëel’ is – maar dat helpt je niet. Je bent bang – punt. Je hebt geen idee hoe je van je angst af kunt komen.

Behandeling angstklachten – wat je er aan kan doen

Cognitieve therapie bij Psychologen Amersfoort

Een angstklacht is eigenlijk een foutje tussen de werkelijkheid en jouw gedachten en gevoelens. Dat foutje kun je zelf nauwelijks herstellen. Maar gelukkig is er een heel goede behandeling: cognitieve therapie. Deze behandeling wordt vaak ingezet door Psychologen Amersfoort.

Wat houdt Cognitieve therapie in?

Cognitief betekent ‘gedachten’ en gedrag natuurlijk ‘hoe je je gedraagt’. Angstklachten vinden hun oorsprong in gedachten die je gedrag bepalen. Maar veel van die gedachtenkronkels kloppen eigenlijk helemaal niet. Om er achter te komen welke gedachten veel beter passen (en die je meteen helpen in jouw situatie) ga je zelf op onderzoek. Je komt er proefondervindelijk achter wat er zou gebeuren als je de dingen eens anders deed. Is het wel zo eng? Voelt het wel zo raar? Reageren ze wel zo anders? En hoe voelt het voor jou?

Heb je vragen over jouw angst?

Stel dan gratis en anoniem je angstvraag op het forum over angst en fobie aan een ervaren psycholoog.

Contact

Herken je jezelf en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag over de behandeling van angst? Bel dan voor een afspraak of stuur even een mail naar Psychologen Amersfoort.